Látnivalók

Keresés

A látnivalók listáját az itt látható mezők segítségével tetszőlegesen szűkítheti.
Egy vagy akár egyszerre több szempont szerint is kereshet. Az utóbbi esetben a rendszer az összes megadott feltételt együtt veszi figyelembe.

Keresés eredménye: 10 találat  |  Megjelenítve: 1-től 10-ig

Szalafő

Az Őrség egyik legrégebbi települése, 7 szerből áll, melyek a Szala patak (Zala folyó) forrásvidékén, a patak két partjának lejtőin helyezkednek el. A település a honfoglalás utáni években jött létre, a fejedelmi, majd a királyi őrök székhelyeként; első írásos említése 1393-ból származik. Elnevezése a „Szala” névnek és a „fej” főnévnek - amely a folyó kezdetét, forrását jelzi - az összetétele.

Fekete-tó

Helyszín: Szalafő,
Típus: Természeti látnivaló

A községtől északnyugatra, Orfalu és Farkasfa között található a Fekete- tó. Ma már nem rendelkezik nyílt vízfelülettel, hanem sokkal inkább lápvidék. A Fekete tóhoz kapcsolódó népmonda szerint a tó helyén valaha templom állt. Egyszer egy asszony - elkésve a karácsonyi miséről - azt mondta, bárcsak süllyedne el szégyenében, és ez megtörtént. Azóta minden Karácsony éjfélkor a Fekete tónál csengőszó hallatszik a mélyből. Csak szakvezetéssel látogatható.

Felsőszeri tanösvény

Helyszín: Szalafő,
Típus: Építészeti, tárgyi emlék

A tanösvény a szalafő-felsőszeri buszvárótól Pityerszerre vezeti át a látogatókat. Egyes állomásainak felkeresésével az Őrség népi építészetének világába nyerhetnek betekintést. A felsőszeri rész autóval is bejárható, a Pityerszerre átvezető terepi szakasz csak gyalogosan. Tanösvény hossza: 1,7 km.

Halomsírok

Helyszín: Szalafő,
Típus: Építészeti, tárgyi emlék

A halomsír olyan sír vagy sírcsoport, amely fölé földből és kövekből halmot emeltek. Kb. 30 található ezekből a falu határában. A II. századból való halomsírok a Szala patak jobb partján, attól párszáz méteres távolságon belül helyezkednek el.

Jégverem

Helyszín: Szalafő,
Típus: Építészeti, tárgyi emlék

Szalafő egyik érdekessége az egykori jégverem, mely a település központjában, a Művelődési Ház és az Életfa közvetlen közelében helyezkedik el. A hűtve tárolás módszerét rekonstruáló bemutatóhely egész évben látogatható. Szépen rendbe hozva, kivilágítva kukkanthatunk le a mélybe, a mellette elhelyezett tábláról pedig mindent megtudhatunk az építmény egykori szerepéről.

Körtike tanösvény

Helyszín: Szalafő,
Típus: Természeti látnivaló

A 6,2 km hosszú tanösvény Szalafő környékének jellemző élőhelyeit, természeti értékeit mutatja be. Csörgőszerről indulva Pityerszerre, a népi műemlékegyütteshez vezeti át a látogatókat. Gyalogosan, kerékpárral, szekéren egyaránt bejárható.

Őserdő

Helyszín: Szalafő,
Típus: Természeti látnivaló

Hazánk erdőrezervátumai között tartják számon a község határában található szalafői Őserdőt, amely közel száz éve emberi beavatkozás nélkül, szabadon tenyészik. Az elhagyott szántók beerdősülésével létrejött területen tehát a természetes ökológiai és evoluciós folyamatok szabadon érvényesülhetnek. Látogatása csak ÖNPI szakvezetéssel.

Weboldal >>

Pityerszeri Népi Műemlékegyüttes

Helyszín: Szalafő,
Típus: Építészeti, tárgyi emlék

A falu legfőbb nevezetessége az Őrségi kulturális örökségét őrző, a hagyományos népi építészetet és az ittélők életmódját bemutató Pityerszeri Népi Műemlékegyüttes. Három porta épületein, berendezési tárgyain keresztül bepillanthatunk az egykori őrségi ember mindennapjaiba. Itt látható az egyetlen megmaradt - eredeti helyén lévő - jellegzetes őrségi lakóépülettípus, az úgynevezett kerített ház. A műemlékegyüttes június 1-től augusztus 31-ig minden nap 10-18 óráig, március 1-től május 31-ig illetve szeptember 30-tól november 1-ig keddtől vasárnapig 10-17 óráig, az év további szakaszában csak bejelentkezéssel látogatható.

Weboldal >>

Szala menti tanösvény

Helyszín: Szalafő,
Típus: Természeti látnivaló

A tanösvény Szalafő központjából indul és Őriszentpéreren végződik. A látogatók igazi terepi program keretében a Szala (Zala folyó) mente élővilágát ismerhetik meg. Az eligazodást irányító táblák és az országos kék túra jelzés követése segíti. Csak gyalogosan járható be, hossza 3,8 km.

Szalafő Életfája

Helyszín: Szalafő,
Típus: Építészeti, tárgyi emlék

Milkovics Jenő fafaragóművész alkotása, mely a település központjában, a Művelődési Ház és a Jégverem közvetlen közelében, 2009-ben került felavatásra. Egy kidőlt tölgyfából faragták, hét ága a hét szer felé mutat. A szalafői életfa nem azonos a régi korok kultikus életfáival. Ez az alkotás egy speciális motívumszobor, amelyet azért neveztek el mégis életfának, mert a rá vésett jelek, alakok mind az életet, a gyarapodást szimbolizálják.

Öreg tölgyfa

Helyszín: Szalafő,
Típus: Természeti látnivaló

A Gatter Fogadó udvarán található Vas megye egyik legöregebb tölgyfája. A 200 éves kocsányos tölgy kerülete 558 cm, magassága 27 m.

Kapcsolódó ajánlatok

Szálláshelyek:

 • Őrségi Szalma Vendégház

  Szalafő

 • Tündérviola vendégház

  Szalafő

 • Borcsa Porta

  Szalafő

 • Henyélő Boroszlán Ifjúsági Szállás

  Szalafő

 • Vendégmarasztaló Porta

  Szalafő

 • Gatter Fogadó

  Szalafő

 • Csörgő Vendégházak

  Szalafő

 • Zsúpfedeles Házikó - Népi műemlék parasztház

  Szalafő

 • Őrszem Fogadó

  Szalafő

 • Múltidéző Porta-népi műemlék házak

  Szalafő

 • Ferencz Porta

  Szalafő

Vendéglátóhelyek:

Partnereink
Adatkezelési tájékoztató
© 2012-2017 Őrség és Vidéke Vendégvárók Egyesülete | Minden jog fenntartva.
Weblap fejlesztés:

Menü