Látnivalók

Keresés

A látnivalók listáját az itt látható mezők segítségével tetszőlegesen szűkítheti.
Egy vagy akár egyszerre több szempont szerint is kereshet. Az utóbbi esetben a rendszer az összes megadott feltételt együtt veszi figyelembe.

Keresés eredménye: 6 találat  |  Megjelenítve: 1-től 6-ig

Szalafő

Az Őrség egyik legrégebbi települése, 7 szerből áll, melyek a Szala patak (Zala folyó) forrásvidékén, a patak két partjának lejtőin helyezkednek el. A település a honfoglalás utáni években jött létre, a fejedelmi, majd a királyi őrök székhelyeként; első írásos említése 1393-ból származik. Elnevezése a „Szala” névnek és a „fej” főnévnek - amely a folyó kezdetét, forrását jelzi - az összetétele.

Bölényrezervátum

Helyszín: Szalafő,
Típus: Természeti látnivaló

Az európai bölényt az ember a vadonból már évszázadokkal ezelőtt szinte teljesen kipusztította, de szerencsére néhány állatot sikerült megmenteni közülük és különböző vadaskertekben szaporítani őket. Ennek egyik élenjárója volt a szlovákiai Kistapolcsányi Bölényrezervátum. Innen került 2017-ben az őrségi Szalafőre 11 példány, míg 1 bölény hazánkból, a Kőrös-Maros Nemzeti Parkból érkezett ide. A szalafői skanzen mögötti, elektromos kerítéssel leválasztott területen élő bölényeknek köszönhetően az Őrség egy újabb látványossággal bővült.

Jégverem

Helyszín: Szalafő,
Típus: Építészeti, tárgyi emlék

Szalafő egyik érdekessége az egykori jégverem, mely a település központjában, a Művelődési Ház és az Életfa közvetlen közelében helyezkedik el. A hűtve tárolás módszerét rekonstruáló bemutatóhely egész évben látogatható. Szépen rendbe hozva, kivilágítva kukkanthatunk le a mélybe, a mellette elhelyezett tábláról pedig mindent megtudhatunk az építmény egykori szerepéről.

Kömpe Szeme Kilátó

Helyszín: Szalafő,
Típus: Természeti látnivaló

A kilátó nevét adó Kömpe Szalafő egyik településrésze, mely a Zala patak völgye és a Felsőszer alja között helyezkedik el. A 2018-ban átadott építményt Szabó Gábor tevei alapján Milkovics Jenő fafaragó ácsolta javarészt vörösfenyőből és tölgyfából. Mivel az Őrségben elvárás az építmények tájba illeszkedő stílusa, ezért a kilátó egy szoknyás őrségi harangláb vonásait tükrözi. A kilátó kiváló rálátást biztosít a változatos, dimbes-dombos tájra.

Pityerszeri Népi Műemlékegyüttes

Helyszín: Szalafő,
Típus: Építészeti, tárgyi emlék

Szalafő legfőbb nevezetessége a hagyományos népi építészetet és az itt élők életmódját bemutató skanzen. Az itt megtekinthető épületek ma is eredeti környezetükben állnak és korhű berendezési tárgyain keresztül bepillantást adnak az 1700-as, 1800-as évek őrségi mindennapjaiba. A szabadtéri múzeum legrégebbi épülete az egyetlen helyiségből álló, kémény nélküli tűzhellyel rendelkező zsúpfedeles boronaház. Nevezetességei közé tartozik az úgynevezett „kerített ház”, melynek lényege, hogy az épület az udvart három oldalról, U alakban veszi körül. Ugyancsak megtekinthető a jellegzetes, emeletes éléskamra, melynek neve kástu. A falumúzeum épületében kézműves bolt működik, valamint hagyományos őrségi ételeket kínáló pajtabüfé várja a vendégeket.

Weboldal >>

Szala menti tanösvény

Helyszín: Szalafő,
Típus: Természeti látnivaló

A 3,8 kilométer hosszú tanösvény Szalafő központjából indul és Őriszentpéteren végződik. A Szala-patak mentén, nagyrészt erdei terepen vezető út bejárása során a környék élővilágát ismerhetik meg a látogatók. Az útvonal gyalogosan 2 óra alatt kényelmesen végig járható, zárt cipő viselése ajánlott. Az eligazodást irányító táblák és túrajelzések segítik.

Szalafő Életfája

Helyszín: Szalafő,
Típus: Építészeti, tárgyi emlék

Milkovics Jenő fafaragóművész alkotása, mely a település központjában, a Művelődési Ház és a Jégverem közvetlen közelében, 2009-ben került felavatásra. Egy kidőlt tölgyfából faragták, hét ága a hét szer felé mutat. A szalafői életfa nem azonos a régi korok kultikus életfáival. Ez az alkotás egy speciális motívumszobor, amelyet azért neveztek el mégis életfának, mert a rá vésett jelek, alakok mind az életet, a gyarapodást szimbolizálják.

Kapcsolódó ajánlatok

Szálláshelyek:

 • Múltidéző Porta - népi műemlék házak

  Szalafő

 • Vendégmarasztaló Porta

  Szalafő

 • Csörgő Vendégházak

  Szalafő

 • Zsúpfedeles Házikó - Népi műemlék parasztház

  Szalafő

 • Borcsa Porta

  Szalafő

 • Őrszem Fogadó

  Szalafő

 • Őrségi Szalma Vendégház

  Szalafő

 • Henyélő Boroszlán Ifjúsági Szállás

  Szalafő

 • Tündérviola vendégház

  Szalafő

 • Ferencz Porta

  Szalafő

Vendéglátóhelyek:

Partnereink
Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás

MINŐSÉGI VENDÉGVÁRÁS ÉS KISZOLGÁLÁS AZ ŐRSÉGBEN PÁLYÁZAT

Elnyert támogatás összege: 1.200.000 Ft

Adatkezelési tájékoztató
© 2012-2017 Őrség és Vidéke Vendégvárók Egyesülete | Minden jog fenntartva.
Weblap fejlesztés:

Menü